Žene špijuni – senzualan osvrt na istoriju špijunaže

Oduvek se gajila posebna vrsta interesovanja za svet špijuna. Podgrejan intrigom koju nose teorije zavere, tajne, međudržavno suparništvo, ali nikada potpuno otkriven, ovaj svet ostao je na granici između istorije i mita.

Ma kolika se fama vijorila oko Bonda i mnogih muškaraca koji zadivljuju svojim špijunskim podvizima, mi moramo ispričati ovu krajnje neodoljivu priču. Ona govori o neustrašivim ženama koje su žrtvovale svoju slobodu, a uglavnom i život, kako bi sakupile informacije u opasnim ratnim trenucima.

  1. Virdžinija Hal

Jedna od najopasnijih savezničkih špijuna, ova Amerikanka radila je kao Čerčilov izvršilac specijalnih operacija u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu.

U nesreći koja joj se dogodila u lovu, 1933. izgubila je jednu nogu, te je od tada koristila drvenu protezu, zbog čega je od strane Nemaca bila prozvana „hramljuća ledi“. Tečno je govorila francuski i nemački, što joj je omogućilo da se uspešno infiltrira kao novinar i tako pomaže savezničkim špijunima na razne načine.

Premda su je celog života nacisti ganjali posterima kojima su nudili nagradu za onog ko je uhvati, Virdžinija im je samo jednom dopala ruku – 1942. Uspela je da pobegne u Španiju i to pešaka preko snegovitih Pirineja, a zatim se vratila u Francusku kako bi trenirala gerilske grupe pod okriljem CIA-e.

Virdžinija Hal

izvor: famouspeople.com

  1. Mata Hari

Ovo je bilo umetničko ime Margarete Gertrude Zele, holandske egzotične plesačice koja je svoju karijeru započela u Parizu, a zatim očarala i najveće gradove Evrope.

Njene mnogobrojne internacionalne veze donele su joj pažnju francuskih vlasti u Prvom svetskom ratu. Počela je kao francuski špijun u njihovom delu Belgije, a zatim postala dvostruki agent, pošto je prosleđivala informacije i nemačkom konzulu.

Na kraju je uhapšena od strane Britanaca i osuđena na streljanje. Prilikom izvođenja smrtne kazne odbila je da nosi povez oko očiju. Poslednje trenutke svog života provela je žustro gledajući u puške vojnika.

Mata Hari

izvor: interesting.com

  1. Vera Pešić

Vera je, kao unuka sudije Velikog crnogorskog suda na Cetinju, od ranih godina bila uvučena u svet politike. U svet špijunaže ušla je ne zbog želje za novcem i luksuzom, već zbog svoje fanatičnosti za komunizmom, koju je vešto krila. Prema rečima savremenika imala je „sanjalačke oči iz kojih nije izbijalo zlo koje je u njoj ležalo“.

Radi prikupljanja obaveštajnih podataka, često je posečivala najluksuznija mesta u Beogradu i imala brojne ljubavnike.

Svojom južnjačkom lepotom uspela je da zavede i suprugu nemačkog ambasadora, Elizabetu fon Maltzan. Tako je uspela da prosleđuje informacije Jugoslovenskoj Službi.

Uspela je da zavede i najveće srpske moćnike prve polovine 20. veka, ali je u isto vreme sarađivala sa Gestapoom.

Streljana je u 25. godini života od strane četnika.

Čitavog svog života bila je ne samo na papiru, već i u suštini aktivan komunista. Kod Nemaca se služila dvostrukim ciljem – da zaštiti komuniste i partizane i da pojedine antikomuniste optuži i onemogući njihovo delanje time što će ih Nemci streljati.

Intervenisala je da hiljade komunista bude puštano iz logora po naređenju šefa Gestapoa. Sa druge strane, poslala je na večni počinak hiljade simpatizera generala Draže Mihailovića.

Vera Pešić

izvor: espreso.rs

  1. Etel Rozenberg

Priča o Etel jedna je od najsenzacionalnijih špijunskih slučajeva u novijoj istoriji Amerike.

Ona i njen muž Džulijus prosledili su Sovjetskom savezu informacije o atomskoj bombi, koju je Amerikanci trebalo da bace na njih. Nakon toga prošli su kroz bolnu istragu FBI-ja. Pri svedočenju bračni par nije hteo nikoga da upliće, a svedočenje njenog rođenog brata dovelo ih je do osude na električnu stolicu.

Pogubljeni su 1953. godine, ostavivši za sobom dvoje male dece.

Etel Rozenberg

izvor: stormfront.org

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *