Modne novosti iz Pariza

Pariska nedelja mode za jesen/zimu 2017. može se okarakterisati kao nedelja dokazivanja. Kada na mesto neke modne kuće dođe novi dizajner, njegova prva revija se uvek željno iščekuje, pa ponekad dizajneri igraju na sigurno, jer osećaju pritisak. Od druge revije zavisi kuda će novi dizajner odvesti stil i kako će interpretirati tradiciju kuće koju vodi. Setimo se samo prve kolekcije Edija Slimana za Sen Loran, koja je dočekana sa neodobravanjem, da bi kasnije on uspostavio novi rok/grandž glamur i na mala vrata uveo osamdesete u modu. Ove pariske modne nedelje videli smo čak tri druge kolekcije novih dizajnera. Pored ovih veoma bitnih revija, imali smo priliku da vidimo još zanimljivih stvari, ali ne samo u Parizu, već u sve četiri modne prestonice.

SEN LORAN

sen loran

izvor: vogue.com

Posle svoje prve, sigurne, revije, Entoni Vakareljo je podigao nivo igre. Iako je i ova kolekcija koketirala sa disko estetikom, uspeo je da se odvoji od svog prethodnika i celoj kolekciji dâ lični pečat. (Pre)naglašena ramena, jaki materijali poput lakovane kože i ovčijeg krzna su od disko devojke načinile disko ratnicu. I na kraju, hrabrim korišćenjem cirkona stvorio je čizme za koje verujemo da će biti komad koji se mora posedovati.

DIOR

Sa druge strane imamo Mariju Graciju Kjuri koja je već prvom revijom pokazala da Dior neće više biti isti. Simonsova era pročišćenih linija i neprikosnovene elegancije je završena. Marija je prvo uvela romantiku i sport, a sada donosi skoro militarnu i radničku estetiku. Teksas kombinacije sa kožnim beretkama daju neki gerila izgled. Kao da nam Marija poručuje da će se boriti za svoje ideje (setimo se We should all be Feminist natpisa). Utkala se ovde i neka romantika u vidu providnih materijala, plišanih haljina i veza, ali ceolokupni utisak je da se posle ove kolekcije stvara nova Dior armija.

dior

izvor: vogue.com

BALENSIJAGA

Bezgraničnost je mač sa dve oštrice. Nepostojanje ograničenja je nekad sjajno, ali ako ne znamo gde se put završava, možemo se lako izgubiti. Posle nedavne revije, pitamo se kuda Demna vodi Balensijagu. Od samog preuzimanja ove kuće, on ne prestaje da šokira, ali stvar je u tome da je njegov recept postao predvidiv. Stara silueta plus dekonstrukcija plus volumiziranost i ulična kultura. Na kraju dobijamo jedan hibrid koji više nije ni Balensijaga ni Demna. I to je radilo na početku, ali polako postaje zamorno. Slažemo se da su torbe a la pijaca sjajne i da je crna haljina koju je nosila Alek Vek možda i najbolji look sa pariske nedelje mode, al i dalje se pitamo kuda sve ovo ide.

balensijaga

izvor: vogue.com

GUČI

Odgovor na ovo pitanje o granici stiže nam iz Gučija. Alesandro Mikele kao rešenje predlaže megalomaniju. Sve što smo videli pomnoženo sa preko sto dvadeset, jer toliko je modela Alesandro poslao na pistu. Tu je bilo veza, krzna, pletiva. Nemogućih dezena, etno motiva, suncobrana, kristalnih maski za lice i još pregršt detalja. Upravo zbog njih se ova kolekcija jednostavno dezintegrisala pred našim očima, ali se u srce uselila. Ne volimo je, ali umiremo za (skoro) svakim komadom koji je prikazan.

guči

izvor: vogue.com

Novi dizajneri

Od samoukog krojača do dizajnera koji oduzima dah. Tako bi mogla glasiti priča Žakemusa, dizajnera koji polako ali sigurno osvaja modno nebo. Posle prošlogodišnjih provansalskih beračica lavande, on sada predstavlja svoju viziju visoke mode. Ipak, njegova visoka moda nije raskošna i ekscentrična kakva ume biti, ona je svedena, elegantna i nosiva. Skoro skulpturalne izrade, njegova odeća i šeširi koji se graniče sa umetnošću daju svakodnevici pravi francuski glamur.

žakemus

izvor: vogue.com

RIRI

Kada smo kod noviteta, pitamo se da li Rijanu možemo nazvati dizajnerkom. Ona svakako nije prva zvezda koja sarađuje sa dizajnerima i predstavlja svoje kolekcije, ali čini nam se da ona ide korak dalje ka uspostavljanju svoje estetike. Sve što je Rijana predstavljala svojim stilom, celu tu stilsku eklektiku koju su mnogi nazivali nedostatkom stila, ona je pretočila u ovu kolekciju. Ipak čini nam se da se možda previše trudila da ubaci sve trendove u jednu reviju. Bilo je tu i zvonastih pantalona i predimenzioniranih jakni i čizama i štreberskih pulovera. Celoj kolekciji je nedostajalo neke smirenosti. U svakom slučaju, Riri još nije dizajnerka, ali je na dobrom putu da to postane.

riri

izvor: vogue.com

izvor naslovne slike: elle.com

Nikola Šešić
„Crno, volim te crno. Ravnoteža kao životna filozofija. Najjednostavniji čovek na svetu.“

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *