Lepotica i zver – Da li je Bel samo Lepotica?

Priča stara koliko i vreme. Lepotica i zver plešu, čajnik peva, a pouka koju izvodimo jeste da lepota ne leži u izgledu, već u ličnosti. I tu činjenicu je lepo na taj način približiti deci, jer uz pesmu i oživljeni nameštaj, sve je lakše. Ipak, zašto se uvek fokusiramo samo na jednu svrhu života princeze – da nađe svog princa? Rimejk crtanog filma Lepotica i zver naterao nas je da se zamislimo može li devojka da bude i princeza i spasilac istovremeno?

SAM_3599

Značenje haljine

Mnogima izmiče činjenica da je Lepotica devojka koja zna šta želi i zna da to ne može dobiti u svojoj sredini. Ona je željna avanture i ispunjenja svojih želja. Glasno odbija život sa Gastonom, koji bi podrazumevao petoro dece, kuvanje ručka i pranje nogu. Dalje Bel postaje višestruka spasiteljka. Prvo spašava svog oca, menjajući svoju slobodu za njegovu, a potom spašava i zver. Kako posle svega toga ona ostaje samo još jedna u nizu princeza u predivnim balskim haljinama?

Sa druge strane, imamo Mulan, devojku koja je hrabro zauzela mesto u kineskoj vojsci umesto svog oca. Za razliku od Bel, u njoj zaista vidimo i spasiteljku. Iako su obe zazirale od neželjenog braka, iako su obe spasile svoje očeve, iako su obe spremne na rizik i žrtvu, u Mulan vidimo heroja, a u Bel lepoticu. Sve je to zbog toga što Mulan nema balsku haljinu, već je obukla mušku odeću, i to vojnu uniformu. Oblačenjem svoje balske haljine, Bel je dobila dominantnu ulogu princeze, koja poništava sve ostale uloge. Ovo nas tera da pomislimo da ne može istovremeno da se bori za ono što želi i da bude ženstvena.

mulan

Mogućnost dve uloge?

Sudbina ili ne, ista stvar se desila i Emi Votson, koja otelotvoruje Bel u igranom filmu. Ema je ambasador dobre volje pri Ujedinjenim nacijama, gde je i pokrenula kampanju HeForShe. Deklarisana kao feministkinja, ona je kroz svoj rad uvek isticala da feminizam shvata kao borbu za slobodu izbora i delanja. Međutim, mnogi su osudili njene fotografije za magazin Veniti Fer, zato što na njima pozira polunaga. Bel ne može da bude princeza i spasiteljka, Ema ne može da bude feministkinja, a da istovremeno slobodno pokazuje svoje telo.

Društvo kao da pristaje na samo jednu ulogu po čoveku. Feminizam ne podrazumeva odsustvo ženstvenosti, a balska haljina ne podrazumeva samo ženstvenost. Neka ovaj film probudi u nama ne samo uspavane dečje emocije, već neka proširi vidike. I dok čajnik peva u pozadini, potrudimo se da u Bel ne vidimo princezu, već mnogo više od toga. 🙂

Nikola Šešić
„Crno, volim te crno. Ravnoteža kao životna filozofija. Najjednostavniji čovek na svetu.“

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *