Ideja za vikend putovanje

Pošto je maj u Beogradu odlučio da bude pretežno kišovit, mi smo rešili da krenemo u potragu za suncem. Dubrovnik, jedan od najlepših mediteranskih gradova, bio je odredište, a ruta je obuhvatala i Trebinje, kao i neke kulturne i istorijske znamenitosti na tom putu. Nadamo se da će vas naše vikend putovanje inspirisati da jedan prolećni vikend provedete obilazeći baš sledeće atrakcije.

 

Drvengrad
„Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad.” Ovako Emir Kusturica opisuje Drvengrad, čiji je idejni tvorac. Naime, Drvengrad je etno selo koje se nalazi na brdu Mećavnik kod Mokre Gore i bio je naše prvo stajalište. Kusturica je tokom snimanja filma „Život je čudo“ 2002. godine posmatrao ovo brdo „na kome nije bilo ničega, ali je uvek bilo sunca“, Odlučio je da sakupi kućice iz Srbije i Bosne, stare između 80 i 120 godina i premesti ih u ovaj jedinstveni kompleks. Nezaboravna je šetnja glavnom ulicom, koja nosi naziv po našem nobelovcu, kao i ostalim krivudavim uličicama između malih kućica od kojih je svaka obeležena. Pa smo tako naišli i na ulicu Matije Bećkovića, Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Novaka Đokovića, trgove Nikole Tesle i Nikite Mihalkova, ulicu Brus Lija, Miodraga Petrovića Čkalje…

 

Vikend putovanje - Drvengrad

Izvor: travelue.com

Na kraju glavne ulice nailazi se na pravoslavnu crkvu posvećenu Svetom Savi. Crkva je građena po ugledu na ruske brvnare sa velikim drvenim zvonikom pored. Čitavo mesto je radosno jer je iscrtano u srpskoj tradiciji najživopisnijim bojama. Na zidovima se mogu naći i duhovita umetnička dela, kao i reprodukcije najslavnijih dela Vinsenta van Goga. Pored toga, osmeh izmamljuje i neverovatan pogled koji se pruža sa svake tačke sela na okolna brda i šume.

Možete sesti u nacionalni restoran „Lotika“ ili poslastičarnicu „Ćorkan“. U kompleksu se nalazi i bioskopska sala u kojoj se svakodnevno prikazuju filmovi, kao i sportsko-kulturni centar „Prokleta avlija“. Još jedna od zanimljivih stvari, koja se nalazi ispod kongresne dvorane, jeste groblje loših filmova. Prvi „sahranjen“ film na ovom groblju je „Umri muški IV“. Drvengrad jednom godišnje postaje domaćin festivala Kustendorf, čija je misija, kako Kusturica ističe, da promoviše kuluturu i ohrabri mlade autore da zakorače u svet kinematografije.

Emir Kusturica je u ovom malom mestu uspeo da sačuva srpsku tradiciju, a mi smo uživali u čistom vazduhu, netaknutoj prirodi, nacionalnoj kuhinji i krenuli ka još jednoj atrakciji čije je podizanje inicirao ovaj reditelj – Andrićgrad.

 

Vikend putovanje - Andricgrad

Fotografija: Filip Šustra

 

Andrićgrad
Na samo 30km od Drvengrada, u Višegradu, nalazi se kamengrad, posvećen našem nobelovcu. Andrićgrad leži na poluostrvu između reke Drine i Rzava, na 300 metara od višegradske ćuprije. Emir Kusturica je imao ideju o kamenom srednjovekovnom gradu, inspirisanom životom i delima Ive Andrića, pa možete sesti u bar „Goya“ ili „Prokleta avlija“ ili ploviti Drinom brodom „Lotika“. Što se arhitekture tiče, grad je mešavina različitih stilova i epoha koje su se smenjivale kroz istoriju ovog područja: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. U gradu se nalazi spomenik Ive Andrića, trg Nikole Tesle, kao i Njegoševa bista, koji je bio Andrićev veliki uzor. Veoma su zanimljivi murali na zgradama, gde se prepoznaju likovi Emira Kusturice, Novaka Đokovića, ali i Čak Norisa. Iz gradića se pruža pogled na most Mehmed paše Sokolovića i iskoristili smo priliku da prošetamo do njega.

 

Vikend putovanje - Most Mehmed pase Sokolovica

Fotografija: Filip Šustra

 

Na Drini ćuprija
Most je izgrađen u 16.veku na mestu gde je put povezivao Bosnu sa Carigradom iznad reke Drine. Gradio ga je Mehmed paša Sokolović, koji, iako je bio preveden u islam još kao dečak, nije zaboravio svoje korene na vrhuncu vezirske moći. Višegradska ćuprija je ipak poznatija zbog romana „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića. To je priča o istoriji mosta i u isto vreme priča o životu grada Višegrada, njenih ljudi i njihove isprepletane sudbine. Ova građevina je 2007. godine upisana u UNESCO listu svetske kulturne baštine. Otkad je obnovljena prošle godine opet se može slobodno prelaziti preko nje. Šetnja mostom predstavlja poseban doživljaj, jer vas sve vreme prati duh prošlosti, a boja Drine je nestvarna.

 

Vikend putovanje - Most Visegrad

Fotografija: Filip Šustra

 

Trebinje
Potom je usledio malo naporniji deo puta. Višegrad je od Trebinja udaljen oko 200km i najveći deo puta su krivine. Ali spuštajući se ka širokoj dolini u kojoj leži grad, vidite panoramu koja izgleda kao da je naslikana, samo čeka okvir. Trebinje je kontinentalni, a zapravo mediteranski grad. Nalazi se u zaleđu dubrovačko – hercegovačkog primorja i taj mediteranski šmek čini svoje, jer čim kročite u grad, osetite neobjašnjivu lakoću u vazduhu. Pored toga, zelenilo, Trebišnjica, sunce, kamen izazivaju jak prvi utisak.

 

Vikend putovanje - Trebinje

Fotografija: Filip Šustra

Za prvi predah izabrali smo baštu hotela „Platani“, koja je okružena sa 16 stoletnih platana. Oni se nalaze u samom centru grada, posađeni su u austrougarsko doba i predstavljaju pravi simbol ovog grada. U centru se nalazi i Dučićev park. Tu se jedan naspram drugog nalaze spomenici Njegošu i Dučiću, a odatle se prostire korzo koji izlazi na glavnu ulicu, čija arihitektura u potpunosti oslikava mediteranski stil. Neobaveznu šetnju smo nastavili obalom Trebišnjice do Arslanagića mosta. Most je, kao i višegradski, podigao Mehmed paša Sokolović, a Ivo Andrić je isticao kako je ovaj most, u poređenju sa mostarskim i višegradskim, najelegantniji.

 

Vikend putovanje - Hotel Platani

Fotografija: Filip Šustra

U smiraj dana najbolje je posetiti Hercegovačku Gračanicu. Crkva je izgrađena 2000. godine po testamentu „princa srpskih pesnika“ Jovana Dučića. Iste godine su preneseni njegovi posmrtni ostaci iz Amerike. Verna je kopija manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji, pa se zato naziva Hercegovačkom Gračanicom, iako je zapravo posvećena presvetoj Bogorodici. Kako se hram može videti sa svake tačke u Trebinju, tako se i svaka tačka Trebinja može videti sa brda Crkvine na kom se hram nalazi. Tako se pruža nezaboravni jedinstveni pogled na čitavo mesto.

 

Vikend putovanje - Hercegovacka Gracanica

Fotografija: Filip Šustra

Manastirsko vino
Pored mnogih znamenitosti Trebinje je prepoznatljivo i po vinskom turizmu. Mediteranska klima pogoduje razvoju vinove loze, pa je ovaj kraj bogat mnogim vinskim podrumima koji daju neka od najkvalitetnijih vina. Podrumi manastira Tvrdoš nalaze se na 4km zapadno od Trebinja. Monasi će vas prvo provesti kroz stari, kameni podrum, ispunjen stoletnim hrastovim bačvama u kojima sazrevaju bogata vina od vranca. A na desetak metara od starog podruma ukopan je novi, opremljen najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju kvalitetnih vina.

O njihovom kvalitetu govore i zlatne nagrade koje su osvojile vina „Žilavka“ i „Merlot Izba“ u konkurenciji preko 200 reprezentativnih vina iz celog sveta, na festivalu vina u hrane u Njujorku održanog 2014. godine, kao i činjenica da se ovo hercegovačko vino izvozi u Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kinu… Mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva zaslužila je i vinarija Vukoje, čijim vinom je očarana i holivudska diva Monika Beluči. Iz njihove vinske galerije pruža se panoramski pogled na grad i vinograde, a u njihovom restoranu možete uživati u bogatoj gastro ponudi.

 

Vikend putovanje - Vinarija Tvrdoš

Fotografija: Filip Šustra

Ono što posebno oduševljava u malom mestu jeste i gostoprimljivost meštana. Poznati su po neobjašnjivoj srdačnosti kakva se retko sreće. Često se u razgovoru sa njima osećate kao da se znate jako dugo. Trebinje je grad sunca i platana u koji ćete zasigurno poželeti da se vratite.

 

Dubrovnik
Od Trebinja do Dubrovnika ima oko pola sata vožnje. Dubrovnik, primorski biser Dalmacije, čuvar istorije i duha starih vremena, jednostavno se mora doživeti. Osnovan u 7. veku, danas predstavlja najposećeniji muzej na otvorenom na svetu i privlači turiste iz različitih zemalja i leti i zimi istim intenzitetom. Našu šetnju započeli smo razgledanjem starog dela grada, dolaskom na Pile i šetnjom na Stradunu. Vrata od Pila se nalaze na zapadnom delu i vekovima služe kao glavni ulaz u stari deo Dubrovnika. Do njih se dolazi preko kamenog mosta na tri luka, sa kamenim klupama uz ogradu, a završava se drugim drvenim pokretnim mostom koji se u vreme Dubrovačke Republike podizao štiteći grad od eventualnih noćnih napada. Vrata od Ploča su istočni ulaz i građena su na sličan način kao zapadna vrata.

Glavna ulica Dubrovnika, koju meštani nazivaju i Placa, ovekovečuje istoriju i lepotu arhitekture iz 17. i 18. veka. Tu možete videti razne znamenitosti: crkva Svetog Vlaha, Orlandov stub, Knežev dvor, palata Sponza… Na Stradunu, gde vidimo mešavinu gotike i renesanse, osetite grad i doživite veliki deo onoga što on pruža. Lepotu ove ulice dokazuje i činjenica da su joj žitelji Venecije u davnim vremenima davali pogrdna imena iz ljubomore. Opčinjeni Stradunom zavlačili smo se u uske uličice koje vode u još uže i romantičnije. Čitav taj deo odiše posebnim šarmom, a na svakom uglu nailazite na male restorane, gde možete sesti i uživati u trenutku. Nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa ni nas, jeste šetnja gradskim zidinama.

 

Vikend putovanje - Dubrovnik Glavna ulica

 

Dubrovačke zidine
Dubrovačke zidine su dugačke 1940 metara i obuhvataju 16 kula i tri tvrđave. Po izboru britanskog „The Sunday Times“-a predstavljaju drugo najlepše šetalište na svetu. Obilazak gradskih zidina je idealan način da sagledate grad sa visine, držite ga na dlanu i upijete svu njegovu lepotu i toplotu usijanog kamena. Čim se popnete uskim strmim stepenicama, pogled vam puca na narandžaste krovove i izrazito plavo more koje svetluca na suncu. Najviša tačka zidina jeste tvrđava Minčeta. Sa nje se pruža veličanstven pogled na položaj grada između strmih padina brda Srđ s jedne i otvorenog mora sa druge strane. Ovo je najprepoznatljivija tvrđava jer ima monumentalni kružni oblik. Poslednjih godina je posebno popularna zbog kadrova serije Game of Thrones koji su ovde snimani, kao i na raznim drugim lokacijama u Dubrovniku.

 

Vikend putovanje - Dubrovnik

Još jedna prelepa tvrđava nalazi se nadomak gradskih zidina – Lovrjenac. Ona predstavlja istorijski simbol otpora Mletačkoj republici. Danas se tu održava veliki broj venčanja i simbol je Dubrovačkih letnjih igara, tako da ovde možete pogledati neki Šekspirov komad tokom leta.

 

Vikend putovanje - Lovrijenac

U Dubrovniku ne propustite zalazak sunca, sladoled od pistaća i neki morski specijalitet. Ukoliko idete kolima, obavezno nađete smeštaj sa parkingom, jer su javne garaže papreno skupe, a čitav grad je zoniran.
Da bi vam povratak kući bio zanimljiviji, možete odabrati drugi put ka Srbiji, preko Crne Gore i iskoristiti priliku da posetite još neki stari mediteranski grad dok ne počne letnja sezona i vreva turista.

 

Vikend putovanje - Dubrovnik


Autor teksta: Sofija Šakić