Đina Lolobriđida

„Studirala sam slikarstvo i vajarstvo, a postala sam glumica greškom.“ Ovako opisuje svoju karijeru Đina Lolobriđida, koja je 50-ih i 60-ih smatrana jednom od najzanosnijih žena u svetu filma.

djina 2

izvor: rebelcircus.com

Filmska karijera

Rođena u malom mestu u blizini Rima, kao mlada devojka zajedno sa porodicom prolazi kroz težak period Drugog svetskog rata. Uspeva da dobije stipendiju i odlazi u Rim da studira umetnost. Njena lepota nije prošla nezapaženo, te ona već 1947. godine učestvuje na izboru za mis Italije, nakon čega dobija značajnije uloge, prvobitno u italijanskim, a zatim i u američkim filmskim ostvarenjima.

Naredne dve decenije najuspešniji su period Đinine karijere. Osvojila je čak 8 italijanskih priznanja, a iako je tri puta bila nominovana za Zlatni globus, nagradu joj je donela romantična komedija Come September, za ulogu zanosne ljubavnice mladog biznismena.

Raznovrsnost talenata ove lepotice videla se u filmu Beautiful but dangerous, gde je za ulogu sama otpevala nekoliko arija iz opere Toska.

djina 5

izvor: theredlist.com

Nakon filmske karijere posvetila se fotografiji. Za nju su pozirali Salvador Dali, Pol Njuman, Odri Hepburn, Dejvid Kesidi, a kao foto repoter proslavila se kada se izborila za intervju sa Fidelom Kastrom.

Ljubavni život

Kako i sama kaže, ceo život je imala mnogo obožavalaca, te ne čudi što je ljubavni život ove dame bio vrlo buran. Iako je bila 20 godina u braku sa jednim slovenačkim lekarom i sa njim imala sina, uvek ju je pratila priča o brojim aferama. Kratko je bila verena i za 34 godine mlađeg španskog biznismena. Ova veza neuspešno je završena tužbom, jer je glumica otkrila da je njen izabranik pokušao da je prevari kako bi dobio vlasništvo nad njenom prilično velikom imovinom.

Društvena angažovanost

Uvek društveno i politički aktivna, Đina je aukcijom svog nakita prikupila čak 5 miliona dolara, koje je donirala za istraživanja matičnih ćelija. Oprobala se i u politici: 1999. kandidovala se za Parlament Evropske unije kao predstavnik svog rodnog grada, ali nije bila izabrana.

epa02470669 A picture dated 27 November 2010 shows Italian actress Gina Lollobrigida posing after receiving a lifetime achievement award at the 10th Monte-Carlo Film Festival de la Comedie, in Monte-Carlo, Monaco. EPA/ETTORE FERRARI

izvor: e-know.info

Za kraj se nadamo da ste, kao mi, uvek raspoloženi za jedan fun fact: Đinina karakteristična frizura inspirisala je ljude da jednoj vrsti zelene salate daju naziv „Lollo“!  🙂

 

 

 

izvor naslovne slike: wikifeet.com

Katarina Mihajlović
Studentkinja FON-a. Peva, svira, a možda nauči i da igra. Voli suncokrete, jutarnju kafu i jednog džiudžicu momka.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *